פציעות ובעיות אורתופדיות
רוב האנשים יסבלו בחייהם מבעיות גב, צוואר, ברכיים, או מכאבים אורתופדיים אחרים. לרוב, בעיות שלא התחילו כטראומה (שבר, מכה נפילה) מקום הכאב יהיה רק הסימפטום ולא מקור הבעיה.
בכל כאב, בין אם הוא נמשך שבועיים או 10 שנים חשוב להבין את מקור הבעיה כדי לתת פתרון יעיל וארוך טווח, לכן, תחילה אנו מבצעים תחקור מעמיק ומקיף לגבי הסימפטומים ועל כל עברו הרפואי של המטופל מרגע לידתו (טראומות, שברים, ניתוחים ובעיות פנימיות).
כיצד מתבצע הטיפול?
לאחר התחקור כשמבינים את הכאב ואת ההיסטוריה של גוף המטופל, מבצעים הסתכלות, בדיקות אבחון אורתופדיות ומישוש מעמיק של הרקמה.
כך למעשה כל מטופל מקבל אבחון מדויק ומקיף המתאים ספציפית לבעיה שלו ולגוף שלו. בהתאם לאבחון מתבצע הטיפול שכולל, שחרור מנואלי (טיפול במגע), התאמת תרגילים אישיים, חבישות וכל טכניקה נוספת לה המטופל זקוק.
בצורת אבחון וטיפול מעמיקה זו, ניתן לקבל טיפול אפקטיבי וממוקד גם לבעיות ארוכות טווח.
כשמטפלים בגוף האדם על מנת לתת מענה מדויק ולמצוא את מקור הבעיה חייבים להסתכל על הגוף בצורה הוליסטית, כלומר בצורה כוללת. כשמדובר בספורטאים זה משמעותי אף יותר. בגוף האדם השרירים לא עובדים באופן נפרד אלא בכל תנועה קיימת העברת כוח בין המפרקים השונים. העברת כוח זו מתבצעת על ידי רקמת הפאשיה (פאסיה) כשלמעשה כ 40% מסיבי השריר מחוברים אליה ומעבירים את הכוח הנוצר בשריר גם למפרק אותו הם מניעים וגם לפאשיה ובעצם מאפשרים העברת כח בין מפרקית.
כדי להסביר את זה בצורה פשוטה דמיינו שחקן טניס שנבקש ממנו לעשות חבטת פתיחה אך נקבע לו את הרגליים ואת הגו ונאפשר לו לחבוט רק עם הכוח של שרירי הידיים. כמובן שהחבטה שלו במקרה כזה תהיה הרבה יותר חלשה מאשר במצב בו יוכל להשתמש בכל הגוף. העברת כוח בין מפרקית שנעשית על ידי רקמת הפאשיה חשובה באופן קריטי לספורטאים אשר רוצים למצות את מלוא הפוטנציאל הכוח השרירי בגופם וכך ליצר ביצועים מהירים יותר, חזקים יותר ומדויקים יותר.
כיצד מתבצע הטיפול?
טיפול תחזוקה ועבודה על רקמת הפאשיה על מנת לאפשר את מיצוי הפוטנציאל השרירי להעברת כח ושיקום לאחר פציעה.
טיפול תחזוקה לספורטאים
טיפול שנועד לספורטאים חובבנים ומקצועיים על מנת למקסם את פוטנציאל העברת הכוח בגוף ומיצוי היכולת השרירית.
מטרת הטיפול היא לתחזק את הגוף באופן שוטף ולהימנע כמה שניתן מפציעות על ידי שחרור הידבקויות לאורך כל השרשרת התנועתית והתאמת תרגילים ומתיחות בהתאם לצורכים הספציפיים של המטופל ובהתאם לענף הספורט בו הוא עוסק.
שיקום לאחר פציעת ספורט
בין אם חוויתם קרע במיניסקוס/ קרע או מתיחת שריר / קרע ברצועה הצולבת / שבר או כל פציעת ספורט אחרת על מנת לחזור לספורט כמה שיותר מהר חשוב הן לטפל נקודתית בפציעה והן לבדוק ולטפל בכל השרשרת התנועתית.
בשלבים הראשונים העקרונות החשובים הם הורדת נפיחות, הורדת כאב, שיפור טווחי תנועה (במידה ומוגבלים) וחזרה לתפקוד שרירי (החזרת השרירים סביב המפרק הפצוע לתפקוד מקסימלי).
״כשמטפלים בגוף האדם על מנת לתת מענה מדויק ולמצוא את מקור הבעיה חייבים להסתכל על הגוף בצורה הוליסטית״
נטלי ברטלר
אצלנו בנוסף לכל טיפולי הפיזיותרפיה המקובלים לטיפול בפציעה אנחנו משלבים גם טיפול ברקמת החיבור (פאשיה / פאסיה) כדי לאפשר החלמה טובה יותר.
בכל הרבדים הללו לרקמת החיבור (פאשיה) יש תפקיד מהותי בהחלמה מהירה ומצוינת מהפציעה. לאחר כל פציעה רקמת החיבור עוברת שינויים ולמעשה נוצרות בה הידבקויות (דנסיפיקציה / Densification) הידבקויות אלה גורמות לירידה בהפעלה השרירית ובכך גם ירידה בכוח, קושי בירידת נפיחות, כאבים וירידה בטווחי תנועה.
רקמת הפאשיה השטחית מכילה בתוכה את כל המערכת הלימפתית האחראית על ניקוז הנוזלים והורדת הנפיחות, טיפול בה בשלב הראשוני יעזור מאוד להורדת הנפיחות בצורה מהירה ואפקטיבית יותר.
טיפול בפאשיה העמוקה שעוטפת את השרירים ואחראית להעברת הכוח בגוף יאפשר החזרה של הפעלה שרירית ואת חיזוק השרירים במהלך תרגול.
חשוב להבין שלאחר פציעה, כשנוצרת הידבקות ברקמת הפאשיה, גם אם ננסה לחזק את השריר ולבצע תרגול נכון, השריר עלול להתחזק בצורה איטית ולא אפקטיבית בגלל שההדבקות תמנע מחלק מסיבי השריר לעבוד. בכך, גם התרגול יהיה פחות אפקטיבי וגם יכול להיווצר מצב בו חלק מסיבי השריר יפעלו וחלק לא, דבר שיגרור העברת כוח לא מאוזנת למפרק והתפתחות של כאבים נוספים.