שיטת הטיפול פאשיאל מניפוליישן (Fascial Manipulation)
פאשיאל מניפוליישן היא שיטת טיפול מנואלית (במגע) מהמתקדמות בעולם המיועדת לטיפול במגוון רחב של בעיות שלד שריר ובעיות פנימיות. השיטה מבוססת על מחקרים מעמיקים, דיסקציות (ניתוחי גופות) וניסיון קליני של עשרות שנים.
מה זה פאשיה (פאסיה)?
פאשיה היא רקמת החיבור של גופינו, היא המשכית לחלוטין מהראש ועד לרגליים ומהעור ועד לאיברים הפנימיים. היא עוטפת כל מבנה בגופנו (שרירים, עצבים, כלי דם, אברים פנימיים וכו) ומחברת בין המבנים השונים.
ב20 השנים האחרונות רקמת הפאשיה נחקרה רבות ונמצא כי היא בעלת תפקידים רבים בגוף האדם והיא מעורבת בכמעט כל תהליך שקורה בגופנו, לכן במצב פתולוגי היא עלולה ליצור מגוון בעיות.
מהי חשיבות הפאשיה וכיצד מטפלים בה?
תפקידי הפאשיה בגופנו:
הפאשיה מלאת עצבוב מסוגים שונים ועל כן עלולה להיות מקור משמעותי לכאב. היא מאפשרת העברת כוח בין השרירים השונים ומסייעת בתיאום תנועות הגוף, מעבירה מידע על מיקום הגוף במרחב (פרופריוספציה), מסייעת בהכוונת זרימת הנוזלים בכל הגוף ובהעברת מידע בין התאים השונים.
אילו מצבים ישפיעו על הפאשיה?
כל בעיה משמעותית שגופנו עובר כגון- ניתוחים (גם זעיר פולשניים), שברים, חבלות, טראומות אורתופדיות, קיבוע לזמן ממושך (כגון גבס), בעיות באיברים פנימיים, תזונה לקויה, סטרס ושינויים הורמונאליים יצרו הדבקויות ברקמת הפאשיה.
״כשמטפלים בגוף האדם על מנת לתת מענה מדויק ולמצוא את מקור הבעיה חייבים להסתכל על הגוף בצורה הוליסטית״
נטלי ברטלר
אצלנו בנוסף לכל טיפולי הפיזיותרפיה המקובלים לטיפול בפציעה אנחנו משלבים גם טיפול ברקמת החיבור (פאשיה / פאסיה) כדי לאפשר החלמה טובה יותר.
מה קורה לפאשיה במצב פתולוגי?
אם נציץ רגע לתוך הגוף נראה שהוא בנוי משכבות רבות של מבנים היושבים אחד על השני ועטופים ברקמת חיבור. בין השכבות השונות ישנה רקמת חיבור נוספת (פאשיה) בתצורת ג׳ל (loose connective tissue) המאפשרת לכל הרכיבים לנוע אחד על השני ולבצע את תפקידם.
במצבים שתארנו קודם (שברים, ניתוחים, בעיות באיברים פנימיים וכו׳) רקמת החיבור משתנה והופכת לצמיגית יותר.
צמיגותה מפריעה לתפקודם ולתנועתם התקינה של המבנים השונים. מצב זה נקרא Densification או הדבקות.
אילו בעיות עלולות להיווצר מהדבקויות?
כאבים וחולשה, ירידה בטווחי תנועה, תחושת נוקשות וכבדות, ירידה בקוארדינציה , ירידה בשיווי משקל, בעיה בתפקוד של איברים פנימיים (כגון: מע׳ עיכול-כאבי בטן, שילשולים, עצירויות. בעיות מע׳ נשימה- אסטמה, שיעולים לא מוסברים וכו׳)
כיצד ניתן לטפל בהדבקויות שנוצרו?
בטיפול הראשון הפיזיותרפיסטית מבצעת אבחון מעמיק ומדויק מרגע לידתו של המטופל ונלקחת בחשבון כל ההסטוריה הרפואית שלו על מנת למצוא את מקור הבעיה.
במהלך הטיפול המטפלת מוצאת את ההדבקויות במישוש, ובשילוב ההיסטוריה הרפואית ומשחררת את ההדבקות על ידי deep friction למשך 3-4 דקות.